Cama mudah dan cepat membuat ketupat.
Tidak perlu selongsong ketupat yang dari daun kelapa. Tidak perlu dimasak lama.Insya Allah bener-bener praktis. rasanya mirip dengan ketupat biasa, hanya mungkin tanpa ada aroma daun kelapa.
Kami lebih sering membuat ketupat abal-abal ini dari pada ketupat biasa, praktis ^^
Nasi Bapicik
Resep : Kamelia Marfuah @Cozy Kitchen
Bahannya :
- Beras
- Air
- Air kapur
- Daun pandan bila suka
Caranya :
- Siapkan beras, cuci bersih, tiriskan.
- Rebus air dalam panci , bila sudah mendidih masukkan beras ( bila suka boleh tambha daun pandan ), beri sedikit air kapur sirin, aduk rata, masak seperti menank nasi biasa.
- Bila air sudah susut, pindahkan beras yang sudah setenah matang ke dalam dandang, lalu kukus hingga matang.
- Selagi panas, masukkan nasi ke dalam wadah , misalnya baskom yang bersih. Tekan-tekan nasi dengan ulekan yang sudah di bungkus dengan plastik ( agar tidak kotor ), hingga memadat, ratakan permukaanya.
- Tunggu beberapa jam hingga nasi dingin.
- Keluarkan ketupat dari tempatnya dengan cara di balik.
- Ketupat siap di potong-potong sesuai selera.
Catatan :
Air kapur gunanya agar ketupat menjadi semakin sintal, tidak buyar.
Gunakan air sedikit lebih banyak dari menanak nasi biasa.
Pastikan ketupat sudah betul- betul dingin baru kemudian di potong-potong.
Tidak ada komentar:
Posting Komentar